Luonnon oma supernomparelli: siitepöly

Ystäväni postasi Facebookiin hiljattain kuvan koirasta, joka oli kastanut kirsunsa värikkääseen nomparelliin. Kuvatekstissä luki: Party nose!

Itse olen käyttänyt nomparelleina rahkan ja jäätelön päällä jo hyvän aikaa mehiläisten keräämää siitepölyä. Se nostaa tunnelman kattoon vähintään yhtä hyvin kuin sokeriset sisarensa. Siitepöly sisältää A, C, D ja E-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja, 22 aminohappoa, 12 ruuansulatusta tukevaa entsyymiä, runsaasti proteiinia ja jopa 60 eri mineraalia. Sitä pidetään myös afrodiittina, lemmenlääkkeenä. Kaiken lisäksi pienet kiteet maistuvat hyvältä, mistä päästäänkin takaisin nomparelleihin.

Kun aloin käyttää siitepölyä, lisäsin sitä illalla teen joukkoon runsaalla kädellä. Se aiheutti sydämentykytystä, enkä saanut nukutuksi. Siitepölyn sanotaankin olevan kunnon energiaboosteri. Jotkut aloittavat teelusikallisella päivässä, osa vain muutamalla kiteellä. Maksimiannostus on ruokalusikallinen päivässä.

Miksi siis käyttäisit siitepölyä? No jos syöt päivittäin vitamiineja purkista, voisit hyvin nauttia vitamiinipommina myös siitepölyä. Olethan kuitenkin varovainen, jos kärsit siitepöly- tai mehiläisenpistoksista johtuvasta allergiasta.

Ystäväni on käyttänyt tuotetta siitepölyallergiansa siedätyshoitoon hyvin tuloksin. Siitepölyn on havaittu vähentävän histamiinin tuotantoa. Siitepölyn käyttö aloitetaan siitepölykauden päätyttyä rakeella tai kahdella ja annostusta lisätään hiljalleen, kunnes elimistö on tottunut siitepölyyn. Siedätystä suositellaan kuitenkin mieluiten lääkärin valvovan silmän alla, enkä itsekään lähtisi kokeilemaan ilman ohjeistusta, jos kärsisin vakavista allergioista. Netistä löytyy uutisia, kuinka siitepölytuotteet ovat aiheuttaneet vakavia allergioita. Mehiläisten keräämälle siitepölylle voi myös olla allerginen, vaikkei ilmassa leijuva siitepöly aiheuttaisikaan keväisin mitään ongelmia. Kannattaa olla varuillaan etenkin, jos olet allerginen mehiläisen pistolle.

Itselläni on keväisin vaihtelevasti allergiaa. Viime keväänä se oli lähes sietämätöntä, edellisvuonna en huomannut mitään. Täytyy myöntää, etten ole huomannut eroa allergiaoireissani ennen ja jälkeen siitepölyn syömisen.

Mutta sokeriset nomparellit ne korvaavat mennen tullen.

Jos sinulla on kokemusta siitepölyn käytöstä allergian siedätyksessä, kerro ihmeessä siitä kommenttiboksissa!

Psst! Siitepöly sopii loistavasti myös raakasuklaan pariksi (jonka muuten sanotaan myös lisäävän lakanoiden väliin liittyviä fiiliksiä, vink vink). Jos et jaksa valmistaa suklaata itse, suosittelen kokeilemaan helsinkiläisen Goodion suklaata. Ihana uutuus suklaarintamalla! Tyylikkäät pakkaukset kruunaavat makunautinnon. Suklaapaloihin jäi kauheat sormenjäljet, mutten jaksanut välittää, sillä parvekkeella oli suorastaan helteistä ja suklaa päätyi suuhuni nopeammin kuin ehdit sanoa nomparelli.