Tuorepuuroa tattarista

puuropng
puuropng
puuro3png
puuro3png

Kun koulussa oli lounaaksi puuroa, kaikki muut hihkuivat ilosta. Minun mielestäni makea puuro ei ollut (eikä ole vieläkään) mikään lounas. Jos söin puuroa, niin halusin sen päälle voisilmän, maitoa ja reilusti suolaa. Mutta olenkin tällainen suolasyöppö.

Eräs kosmetologi suositteli minulle viime talvena tattaria, koska se emäksisöi kehoa. Liika happamuus näkyy hänen mielestään ihon epäpuhtauksina. En tuolloin innostunut ajatuksesta, vaikka uunissa kypsennetty tattaripuuro on kuulunut aina puurosuosikkeihini.

Tuorepuuro on vilahdellut tuon tuosta lukemissani hyvinvointiblogeissa. Se on nopea valmistaa, kunhan ryhtyy toimeen jo edellisenä iltana. Olettaen siis, että haluat syödä puuroa aamupalaksi.

Huuhtele desi tattaria lävikössä huolellisesti. Kaada huuhdotut tattarin jyvät kulhoon ja lisää päälle vettä niin, että ne peittyvät. Laita toiseen kippoon puoli desiä pellavansiemeniä sekä kaksi ruokalusikallista chia-siemeniä. Lisää pari desiä vettä. Siemenet muodostavat geelin. Jätä jyvät ja siemenet jääkaappiin yöksi.Kaada aamulla tattarien liotusvesi pois ja huuhtele ne taas kertaalleen lävikössä. Kaada jyvät blenderiin ja lisää joukkoon siemenistä muodostunut geeli. Rouhi mukaan himalajansuolaa maun mukaan. Lisää puolikas omena, banaani tai molemmat. Lisää joukkoon myös marjajauhetta. Itselläni on sekä Cocovin gojijauhetta että Berryfectin karpalojauhetta, mutta erilaisia jauheita löytyy muiltakin merkeiltä sekä ruoka- että luontaistuotekaupoista. Blendaa puuro tasaiseksi (Vitamix teho 3 riittää). Voit lisätä tilkan vettä, jos blenderisi ei meinaa pyörittää seosta. Jos haluat puurostasi violettia, lisää joukkoon desi mustikoita.

Säilytä puuroa ilmatiiviissä lasipurkissa jääkaapissa. Säilyy päivän pari.

Pieni varoituksen sana: puuro maistuu todella terveelliseltä. Siksi sen päälle kannattaa ripotella mustikoita ja mansikoita. Lisäksi lorautin lopulta päälle coconut blossom syrup -siirappia, joka on kivaa vaihtelua hunajalle tai agave-siirapille. Miksi tätä tuotetta muuten suomeksi kutsutaan? Kookoksenkukkasiirappi? Kookoksen nektari?

Tuorepuuro ei siis ole se suolaisin valinta, minkä vuoksi se ei varmasti päädy lautaselleni joka aamu. Mutta jos tällä saa kasvot hehkumaan, niin voin kyllä uhrautua silloin tällöin.