Tacojen (eikä juoksun) hurmaa

Minun piti tänään juosta Naisten kymppi, kunnes ymmärsin erään tosiseikan. Ketä minä oikein yritän huijata? En todellakaan ole juoksukunnossa. En ole juossut kuukausiin kymmentä minuuttia pidempään. Siihen on kaksi syytä: 1) polveni ja vasemman jalan varpaani ovat vihoitelleet jo pitkään 2) pitkät juoksulenkit eivät nyt kuulu treeniohjelmaani. Kerron jälkimmäisestä syystä erillisessä treenipostauksessa.

On vielä kolmaskin syy. En minä edes pidä erityisemmin juoksusta! Muutama kilometri on ihan leppoisaa, mutta tunnustan, etten koskaan ole juossut kymppiä putkeen.

Syy, miksi aloin juosta oli yksinkertainen. Olin vuosia sitten vieraalla maaperällä kuukauden päivät silloisen poikaystäväni kanssa. Erosimme kuitenkin matkan alkumetreillä ja asuinneliöt kävivät henkisesti aika ahtaiksi. Juoksussa oli jotain vapauttavaa – nelisen kilsaa kerrallaan.

Juoksulenkin sijaan tein siis tänään tacoja. En voi ottaa tästä herkusta läheskään kaikkea kunniaa. Tacot on tehty muutamia muutoksia lukuunottamatta My New Roots -blogin reseptillä. Ne ovat vegaanisia mutta pähkinäallergikot joutuvat jättämään tämän herkun väliin.

Salsa:

Laita blenderiin peukalonpäänkokoinen pala inkivääriä, loraus öljyä ja puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita, kunnes seos on juoksevaa nestettä. Kaada neste kulhoon ja pilko joukkoon kymmenen kirsikkatomaattia, valkosipulin kynsi, puolikas paprika, chiliä maun mukaan sekä korianteria ja basilikaa. Sekoita.

Pähkinätäyte:

Sekoita blenderissä kourallinen macadamiapähkinöitä ja kourallinen saksanpähkinöitä, kunnes ne muuttuvat isohkoksi rouheeksi. Sekoita joukkoon jauhettua neilikkaa, jauhettua jeeraa ja jauhettua paprikaa, puoli teelusikallista kutakin. Blendaa vielä muutama sekunti. Kaada seos kippoon ja rouhi päälle himalajansuolaa ja lorauta joukkoon oliiviöljyä.

Cashew-kastike:

Liota kourallista cashew-pähkinöitä sen aikaa, kun valmistelet muita aineksia. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät blenderiin. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Lisää sekaan myös desi mantelimaitoa ja loraus oliiviöljyä. Blendaa täydellä teholla, kunnes koostumus muistuttaa kermaviiliä. Rouhi joukkoon maun mukaan suolaa ja pippuria.

Pese varhaiskaalin lehti ja lado päälle pähkinätäytettä, salsaa, avokadon siivuja ja cashew-kastiketta. Kääräise rullalle ja nauti ennen kuin kastikkeet valuvat sormillesi. Tai no, turha toivo. Ne valuvat, vaikka olisit kuinka nopea.

Tacot voi kääriä myös vahvaan salaatinlehteen tai lehtikaaliin, jota en monista yrityksistä huolimatta löytänyt vieläkään. Alan uskoa, että Stockan "erinomainen kale-tarjonta" on myytti vain.

Minulla on toisinaan vaikeuksia kuunnella itseäni. Juoksulenkinkin meinasin rykäistä vain siksi, että olin jo lupautunut lähtemään. Siksi olen aika ylpeä itsestäni, kun osasin sanoa ei. Eipä kukaan muu hyödy juoksemistani kilometreistä. Minulle tämä päätös oli suurempi voitto kuin maaliin pääsy. Mutta myönnetään, että Facebookin juoksuajoista kertova tulva sai minut hetkeksi epäilemään päätöstäni.

Ps. Näinä päivinä juoksen mielelläni lähinnä kotiin. Seura on nimittäin sen verran hyvää. Tacot kelpasivat myös dagen efteristä toipuvalle poikaystävälle, joka muuten haluaisi perustaa blogini yhteyteen "Sydänkäpy arvioi" -kritiikin. Tämän kertainen tuomio: Maistuvia, mutta hieman tuliluikkuisia. Ei siis kannata pilkkoa salsan joukkoon kaikkia pakkauksen chilejä vain siksi, että olivat niin kivan värisiä.