Sipsihirmun bataattilastut

Kun olin 15, elin yhden kesän melkein pelkillä sipseillä. Söimme niitä (ja joimme kokista, auts) ystäväni kanssa samalla, kun katsoimme klassikkoleffoja kuten Kolme miestä ja baby.

Sinä kesänä satoi paljon ja vietimme suurimman osan ajasta television ääressä.

Rakastan edelleen sipsejä. Ennen kuin salt & vinegar -sipsit rantautuivat Suomeen, olivat ne harvinaista herkkua matkoilla. Kun niitä alkoi saada lähikaupastani, meinasi sipsihimo karata käsistä. Harvoin kuitenkaan ostan sipsejä kotiin eli aika harvoin niitä myöskään syön. Mutta jos joku niitä minulle tarjoaa, voi olla varma, että tyhjennän pussin siltä istumalta.

Niin kävi myös näille tekemilleni bataattisipseille.

Juuressipsit ovat yleensä ihan kiva herkku, mutta eivät ne perinteisiä merisuolattuja perunasisariaan voita. Kotitekoisen bataattilastut sen sijaan olivat todellinen haastaja.

Tein ensimmäisen testierän sipsejä jo viime viikolla. Ne jäivät kuitenkin löysiksi, eikä viinietikka sopinut bataatin makeuteen. Tänään tein siivuista ohuempia ja noin 60 % satsista oli suurenmoisia: rapeita, eikä liian kärventyneitä. Varo siis paistamasta sipsejä liikaa.

Pese pienet luomubataatit huolellisesti. Viipaloi bataatista terävällä veitsellä ohuen ohuita siivuja. Laita viipaleet kylmään veteen likoamaan puoleksi tunniksi. Tämä tekee lopputuloksesta rapeamman. Kaada vesi pois ja levitä bataatit keittiöpyyhkeen päälle aurinkoiseen paikkaan kuivumaan.

Kun bataatit ovat kuivia, kaada paistinpannun pohjalle sentin verran kookosöljyä. Paista viipaleita kuumassa öljyssä noin minuutin verran per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita. Laita bataatit lävikköön, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Älä yritä paistaa kaikkia viipaleita kerralla, sillä on parempi, jos ne eivät mene päällekkäin. Heittele viipaleita siivilässä ja lisää suolaa niin, että sitä on tasaisesti kaikissa sipseissä. Voit laittaa sipsit vielä leivinpaperin päälle aurinkoon kuivumaan. 

Lopuksi lupaamani uusi elementti. Sydänkäpy arvioi: "Herkullisia. Paras mahdollinen fish and chips -ateria kala-allergikolle."

Ps. Älä kokeile alla olevaa stunttia kotona. Se ei oikeasti kuivata sipsejä kovinkaan tehokkaasti, mutta alakerran naapurit saavat siten niistä kyllä osansa.