Vihersämpylät lohella ja wasabimajoneesilla

Minun oli tarkoitus tehdä eilen porkkanasämpylöitä, mutta koska jääkapin uumenista löytynyt porkkana oli niin nahistunut, päätin käyttää sämpylöihin kesäkurpitsan jämät. Ja siinä kaappeja tonkiessani päätin heittää kehiin myös superfoodeja. Lopulta taikina oli tumman vihreää ja näin syntyi gluteeniton vihersämpylä.

Muutama lukijani on sanonut, että reseptit näyttävät herkullisilta, mutta aineksissa on niin monta kummajaista, että ruuat jäävät kokeilematta. Siksi päätin antaa teille nyt kaksi erilaista versiota. Yksinkertainen resepti syntyy melko perustuotteista. Poikkeuksena psylliumkuitu, jota suosittelen ostamaan, jos viljaton leipominen kiinnostaa. Psyllium valmistetaan siemenen kuoresta ja se sitoo ainekset taikinaksi. Sitä löytyy luontaistuotekaupoista ja esimerkiksi Ruohonjuuresta, eikä hinta ole päätä huimaava. Hifistelijän versiossa on lisäksi vielä useita erilaisia yrttijauheita.

Yksinkertaiset kesäkurpitsasämpylät:Riko blenderiin kaksi kananmunaa, chili, puolikas kesäkurpitsa ja kourallinen tuoretta salviaa. Sekoita, kunnes kesäkurpitsa on raastunut, mutta seos ei muistuta vielä tasaista smoothieta. Kaada kulhoon ja sekoita joukkoon viisi ruokalusikallista psylliumkuitua ja viisi ruokalusikallista mantelijauhoa tai mantelimaidosta jäänyttä mantelimassaa. Rouhi joukkoon suolaa ja lisää vielä kourallinen kesäkurpitsan siemeniä. Sekoita taikinaksi. Muotoile taikinasta pellille sämpylöitä. Älä tee niistä yli sentin paksuisia, jotta taikina kypsyy varmasti myös sämpylän sisältä. Paista 225 asteessa, uunin keskiosassa, kunnes pinta on ruskistunut. Voit kääntää sämpylät ja jatkaa paistamista vielä hetken.Hifistelijän vihersämpylät:Tee kuten toisessa reseptissä, mutta korvaa kaksi ruokalusikallista mantelijauhoja superyrteillä: 2 tl nokkosjauhetta*, 1 tl tulsia ja 1 tl ashwagandhaa. Tulsi eli pyhä basilika parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Ashwagandha lisää serotoniinia aivoissa eli kohottaa mielialaa.  Nokkonen sisältää runsaasti vitamiineja ja lehtivihreää.

Leipien väliin voi toki laittaa mitä vain, mutta itse levitin niihin wasabilla terästettyä majoneesia, salaattia, kevätsipulia ja lämminsavustettua lohta.

Jotenkin minua miellytti sämpylöiden ruisleipämäinen väri ja muoto. Maku ei ihan vastannut ruisleipää, mutta oli sopivan tummanpuhuva lohen pariksi.

Sääli, että sämpylät menivät kaupaksi siltä istumalta. Näin lomalaisena rytmini on mennyt aivan sekaisin ja myöhäiseksi aamupalaksi olisin mieluusti ottanut pari herkkuvoikkaria.

*Tuote saatu Cocovilta.