Gluteeniton saaristolaisleipä

"Tämähän tuntuu siltä kuin palaisi niihin aikoihin, kun olit vielä ruokanero."

Ei ole hetkeen tullut kehiteltyä uusia reseptejä. Täytyy myöntää, että koko reseptinikkarointi on tuntunut työläältä! Välillä on ihan kiva syödä perusjuttuja ja vanhoja suosikkeja. Mutta koska ihana Eevis pyysi minua kehittelemään saaristolaisleivän, piti haasteeseen tarttua. Olen itsekin sortunut kaupassa Eeviksen löytämään kymmenen euron versioon. Se on syntisen makea, kerrassaan ihana, mutta pirullisen kallis. Ei kukaan voi ostaa viikoittain kympin leipää. Tai jos voi, olemme Eeviksen kanssa tosi kateellisia.

Onneksi saaristolaisleipä on tosi helppo tehdä itse. Oikein yllätyin, kuinka maukas tästä tuli. Käytin itse valmista Tummaa gluteenitonta jauhoseosta, jota saa perusmarketeista. Sekoituksen voi tehdä myös itse.

Leipä maistui erityisen hurmaavalta graavisiian kanssa. Se sopisi varmasti myös lohikeiton pariksi. Onneksi 2/3 leipää on jäljellä, niin ehdin huomenna testata kaikki muutkin vaihtoehdot. Kauaa se ei kyllä säily. Leipä aiheuttaa nimittäin vahvaa riippuvuutta. Lieneekö makeus syyllinen tai ehkäpä vain tuo tahmean mehevä koostumus.

Ole hyvä. Tässä täydellisin leipäreseptini.


Käytä joko valmista seosta 3,5 dl tai sekoita omasi: 2,5 dl tattarijauhoja, 3 rkl psylliumia, 3 rkl pellavansiemenrouhetta ja 4 rkl perunajauhoja. Kaada kulhoon 4 dl piimää. Sekoita sen joukkoon jauhoseos, 2 dl tattari- tai (gluteenittomia) kaurahiutaleita, 1 tl soodaa, 1 tl ksantaania, 1-1,5 dl tummaa kookossiirappia (varmasti myös vaahterasiirappi tai perinteinen tumma siirappi käyvät) ja 2 tl merisuolaa.

Sulata pienessä kattilassa myös 25 g kirnuvoita ja sekoita se lopuksi taikinan joukkoon. Kaada taikina leipävuokaan ja anna kohota hetki liinan alla. Sekoita pienessä astiassa kaksi ruokalusikallista siirappia ja noin desi vettä.

Lusikoi kohonneen leivän päälle siirappivettä ja pane vuoka 175-asteiseen uuniin. Paista leipää 45 minuuttia. Valele pinta jälleen siirappivedellä ja pane leipä takaisin uuniin. Paista 30 minuuttia ja valele pinta ja vielä 30 minuuttia ja valele pinta. Anna leivän jäähtyä ja kumoa se sen jälkeen leikkuulaudalle. Leikkaa leipä vasta jäähtyneenä.