Musta seesamtahna

mustaamagiaa-9
mustaamagiaa-8
mustaamagiaa-8

Ihmettelimme pari päivää sitten Noora Shinglerin kanssa yhteen ääneen, mitä eräässä Singaporessa otetussa Instagram-kuvassa oli pantu pannukakkujen väliin. Se oli mustaa ja näytti levältä. Mutta ei kai aasialaistunut suomalainen sentään pannukakun väliin levää laittaisi? Tummien pannarien salaisuus oli mustista seesaminsiemenistä tehty tahna. Moni on varmasti maistanut vaaleista siemenistä tehtyä tahinia, mutta itse en ollut kuullutkaan sen mustasta sisaresta.

Villiinnyin mustista seesaminsiemenistä itse asiassa jo alkukesästä, kun maistoin Clearspringin tamarilla ja näillä tummilla herkkutäplillä maustettuja riisikakkuja. Väitän, että sen herkullisempia riisikakkuja saa hakea. Tahnakin kuulosti siis todella houkuttelevalta. Eilen jaksoin vihdoin kammeta itseni sängystä ylös ja lähteä ekokauppaan etsimään siemeniä.

Netissä kehutaan mustia seesaminsiemeniä ihon ihmeravinnoksi niiden suuren kalsium- ja sinkkipitoisuuden vuoksi. On totta, että 100 grammassa seesaminsiemeniä on maitoakin enemmän kalsiumia. Kuuntelin pari vuotta sitten nettiluennon, jossa pohdiskeltiinkin sitä, miten maitoa tankkaavissa länsimaissa on Aasiaa enemmän osteoporoosia. Seesaminsiementen säännöllistä käyttöä pidettiin maitoakin tehokkaampana ehkäisijänä.

Kiinalaiset kuulemma uskovat mustien seesaminsiementen hidastavan ikääntymistä. Liittyy jotenkin yiniin ja yangiin. (Onhan yin toki symbolissa väriltään musta, mutta tähän liittynee jotain suurempia oivalluksia.) Kiinalaiset ovat ilmeisesti myös käyttäneet siemeniä imetyksen apuna, jos äidinmaidon tuotanto on hidastunut.

Söin kerran tahinia juuri ennen oksennustautia. Sen koommin maku ei ole miellyttänyt, vaikka nykyään pystynkin sitä taas syömään. Mustista siemenistä tehty tahna ei maistu perinteiseltä tahinilta lainkaan. Mielestäni maku on miedompi ja miellyttävämpi, vaikka se onkin syvän paahteinen. Vitamixini jaksoi pyörittää seuraavaa annosta jo aika kivasti, mutta jos blenderisi ei taivu moiseen, tuplaa annos tai lisää öljyä.

Suolainen tahna sopi loistavasti kauraleivälle, makean pariksi voi kokeilla vaikkapa murusteltua fetaa. Kokeilin muuten myös mustia pannareita ja pikkuleipiä, mutta molemmat paloivat. Kappas, on aika vaikea määritellä sopivaa paistoaikaa, kun lopputulos on joka tapauksessa musta. Lupaan kuitenkin jatkaa reseptikokeilujani ja palata asiaan onnistuneempien tuotosten kanssa. Ehkä huikkaan apua sieltä Singaporesta.


3 dl mustia seesaminsiemeniä + 0,5 dl seesamöljyä +  2 rkl tamarin-soijaa / 5 tuoretta taatelia.

Sekoita siemenet ja öljy blenderissä tasaiseksi tahnaksi. Voit käyttää tahnaa sellaisenaan tai tehdä siitä suolaisen version tamarin-soijalla ja makean taateleilla. Muista poistaa taateleista kivet ennen soseuttamista tahnan joukkoon.