Aktivoiko ranneke?

fitbit-1.jpg
fitbit-2.jpg
fitbit-3.jpg

Aktiivisuusrannekkeita näkee yllättävän paljon katukuvassa, kun pysähtyy tarkkailemaan. En ollut pitänyt moista lainkaan tarpeellisena, kunnes vauvakupla puhkesi. Aloin kaivata liikuntaa ihan toden teolla, hankin salikortin ja aloitin taas nykytanssin. Samalla iski kipinä seurata omaa kuntoa hieman tarkemmin. Hengästyin helposti, vaikka olen tallannut Töölönlahden reittiä viimeisten kuukausien aikana lukemattomia kertoja.

On totta, että ranneke ei mittaa yhtä tarkkoja lukemia kuin rinnan ympäri puettava sykevyö. Mutta en todellakaan jaksa pitää vyötä koko ajan päällä. Omistin joskus Suunnon kellon, mutta se oli käytössä vain tavoitteellisesti urheillessa – hyvä jos silloinkaan. Kello oli pieneen ranteeseeni massiivinen. Siksi innostuin Fitbitistä*, jota pääsin testaamaan. Merkin uusin ranneke Alta HR on näppärän kokoinen, jolloin sitä voi oikeasti pitää ranteessa vuorokauden ympäri. Siihen voi vaihtaa myös rannekkeita, joten sen saa halutessaan näyttämään vaikka rannekorulta. Tykkään. Entä se tarkkuus sitten? Minulle riittää, että pystyn seuraamaan niin sanottuja trendejä. Etsin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Laskeeko leposykkeeni eli kohoaako kuntoni treenin myötä?
  • Kävelenkö päivässä riittävästi?
  • Kuinka usein harrastan sykettä kohottavaa liikuntaa?
  • Miten nukun?

Jotkut seuraavat leposykettään niin tarkasti, että ennustavat tulossa olevan flunssan tai huomaavat, kun treeni menee överiksi ja tarvitaan lepopäivää. Syyllistyn muuten itse usein siihen, että aloitan sata lasissa, sairastun ja sitten innostus liikuntaan lopahtaa täysin.

Olen käyttänyt ranneketta vasta reilun viikon, joten vielä on liian aikaista sanoa, onko muutoksia tapahtunut. Leposykkeeni on laskussa, mutten voi vannoa sen johtuvan liikunnan lisäämisestä.

IMG_3599.PNG
IMG_3596.PNG

Tältä näyttää elämä päivä- ja yöaikaan kymmenkuisen lapsen kanssa. Aika paljon unta, mutta myös säännöllisiä herätyksiä, jotka näkyvät punaisella. Sen tiesin jo ennestäänkin, mutta testiin saamani Fitbit Alta HR -aktiivisuusranneke kertoo tarkempaakin dataa. Esimerkiksi sen, että viime yönä olin syvässä unessa vain 33 minuuttia. Useimpina öinä kuitenkin onneksi vähän enemmän.

Mutta aktiivisuusranneke ei vain mittaa – minua se nimenomaan aktivoi. Päätän lähteä kävelylle, jos päivän askelsaldo meinaa jäädä puolitiehen. Halutessaan rannekkeen voi asettaa jopa muistuttamaan liikkumisesta. Loistava juttu esimerkiksi toimistotyöläiselle. Jännitin sitä, miten ranneke laskisi askeleet, koska liikun pääasiassa vaunujen kanssa. Siis käsi liikkumatta työntöaisalla. Mutta ihan hyvin askeleet rullaavat mittariin siitä huolimatta eli käden heilutukseen se ei perustu. Kännykkään ladattavaan appiin kuitenkin määritellään oletko vasen- vai oikeakätinen sekä kummassa kädessä ranneketta pidät.

Juodun veden määrän voi muuten merkata sovellukseen ja myös syötyjä kaloreita voi laskea. Loggasin ruokani viikon ajan, mutta huomasin sen aiheuttavan minulle välitöntä stressiä. Aivoni naksahtavat vinoon äärimmäisen helposti, kun on kyse ruuasta ja laihduttamisesta. Koska minun ei tarvitse laihduttaa, ei minun myöskään kannata alkaa merkata syömisiäni. Se johtaa vain siihen, että ajattelen herkkuja jatkuvasti. Yhtäkkiä jäätelöstä tulee kielletty ja himoittu, vaikka aiemmin en olisi ollut moksiskaan jätksikioskin ohi kävellessäni. Joko olisin syönyt sitä tai sitten en – ilman sen kummempaa draamaa. Mutta jos kalorien laskeminen kiinnostaa, on Fitbitin sovellus siihen hommaan näppärä.

Sovellusta voi muuten käyttää ilmaiseksi myös ilman ranneketta ja sen voi synkata esimerkiksi iPhonen kanssa. Testasin ensin pari päivää puhelimen askelmittausta, mutta se vaatii tietysti sen, että puhelin on jatkuvasti mukana. Huomattavasti haastavampaa kuin rannekkeen käyttö, eikä puhelin mittaa sykettä tai unen laatua.

Alta HR ei kestä vettä eli esimerkiksi suihkussa tai uidessa sitä ei voi käyttää. Vesiurheilijoille tämä on tietysti suuri miinus ja syy jättää laite ostamatta. Fitbitin valikoimista Flex soveltuu vesileikkeihin, mutta se ei mittaa sykettä. Toisaalta kaikki eivät kaipaa tätä ominaisuutta vaan haluavat esimerkiksi vain seurata treenien kestoa. Kannattaa siis miettiä, mihin tarkoitukseen rannekkeen ostaa ja mitä ominaisuuksia siltä kaipaa. Fitbit-perheessä on monia eri vaihtoehtoja, monessa eri hintaluokassa.

Minulle aktiivisuusranneke toimii siis kuin pienenä personal trainerina. Se motivoi liikeelle ja myös lepäämään. Pidän siitä, että rannekkeen värinähälytys ilmoittaa saapuvat puhelut sekä viestit. Whatsappin viestejä se ei tunnista, mutta iMessaget voi jopa lukea ruudulta. Se on kiva lisä silloin, jos vaikka lapsi on hoidossa. Hoitajan lähettämän viestin voi lukea näppärästi jumppatunnillakin ilman, että tarvitsee ottaa puhelinta esiin (puhelimen on kuitenkin oltava riittävän kantaman sisällä). Se voi tietysti joidenkin mielestä olla myös miinus, jos kaipaa keskeytyksetöntä omaa aikaa. Onneksi ilmoitukset saa myös pois päältä.

Fitbitin akku kesti jatkuvassa käytössä kuusi päivää, lataus vei vajaat kaksi tuntia. Laitoin sen johtoihin siksi aikaa, kun röhnötin sohvalla Netflixin äärellä. Ainoa keksimäni moite on näytön herkkyys – tai oikeastaan sen puute: sitä pitää tuplanäpäyttää aika kovaa, jotta se herää näyttämään tietoja.

Raportoin käyttökokemuksista jatkossa Instagramin puolella eli jos aihe kiinnostaa, muista seurata @emmi.liia.sjoholm

Fitbit Alta HR ovh. 154,95€ ja vaihtorannekkeet 29,95€ (kumi), 59,95€ (nahka) ja 89,95€ (metalli).

*Fitbit Alta HR saatu testiin.