Matkarattaita valitsemassa

Suuntaamme ensi viikolla ensimmäiselle ulkomaanmatkalle vauvan kanssa. Iiks. Minun on ollut tarkoitus lukea muun muassa Julian vinkkejä vauvan kanssa lentämisestä, mutten ole yksinkertaisesti jaksanut. Yritän lähteä reissuun avoimin mielin (ja maissinaksut takataskussa). Junamatkalta opin kuitenkin jo muutaman vinkin: otan itselleni mahdollisimman vähän käsimatkatavaroita ja pakkaan kaiken tarpeeksi väljästi, ettei laukkua tarvitse yrittää änkeä kiinni. Lisäksi tajusin, että pienikokoiset matkarattaat helpottavat menoa.

Isommat päivittäisessä käytössä olevat vaunut saisi kyllä matkallekin mukaan esimerkiksi kuljetuskassin avulla. Se pitäisi vaunut varmasti ehjänä ruumassa jopa silloin, jos kohdalle sattuisi hieman kovakouraisempi heittelijä. Mutta vaunut pitäisi kokonsa vuoksi pakata ruumaan heti kentälle saapuessa. Ne, joiden lapset viihtyvät kantorepussa, eivät varmastikaan kaipaa rattaita kentälle ylimääräiseksi riesaksi, mutta repusta pois pyristelevän vauvan kanssa käsimatkatavaroina kulkevat rattaat alkoivat houkutella.

Käsittämättömän pieneen tilaan kasaantuvia matkarattaita on itse asiassa yllättävän monia. Babyzen Yoyo+ oli monien ystävieni valinta, Baby Jogger City Tour lienee uusimpia kompakteja malleja, Mountain Buggy Nano on ollut monen matkalaisen suosikki jo pitkään ja GB Pockit on niin pieni, että se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta (ja vähän onkin, rattaista nimittäin puuttuu itselleni tärkeä ominaisuus; puolimakaava asento, jossa päiväunet maistuvat vähän helpommin). 

Lopulta päädyin itse kahden vaiheille, vaikka Baby Joggerin rattaat olivat kyllä myös hilkulla. Mountain Buggy Nano ja Babyzen Yoyo+ pääsivät loppusuoralle. Alkoi armoton vertailu. Kummankin rattaan saa puolimakaavaan asentoon, kumpikin kasautuu näppärästi, on hyvät kuomut ja tilavat alakorit. Molempiin saa myös lisävarusteena alle puolivuotiaalle vaunukopan, jos se on tärkeä ominaisuus. Tosin mielestäni vain Yoyossa rattaat kasautuvat nätisti myös vaunukopan kanssa, mutta saatan kyllä olla väärässä.

Nanon plussat: Työntäessä takapyöriä ei tule potkittua vahingossa, sillä ne ovat tarpeeksi leveällä toisistaan. Askel kulkee pyörien välissä. Säädettävä jalkatuki tuo lisämukavuutta nukkuessa. Ilma kiertää tarvittaessa takaosan verkkokankaan ansiosta. Autokaukalolle ei tarvitse ostaa erillisiä adaptereita vaan sen saa kiinni vyöllä. Näppärämpi kiristysmekanismi selkänojan säätämiseen. Plussia sateli. Olin vastarannan kiiskinä jo täysin valmis antautumaan Nanojen vietäväksi, kunnes tarkistin kesän matkamme sallittujen käsimatkatavaroiden kokorajoitukset. Nano ei läpäissyt – ei, vaikka takapyörät olisi irrottanut. Eli vaikka se mainostaa itseään täydellisen pienenä matkakumppanina, ei sillä ole esimerkiksi Finnairin käsimatkatavaroihin asiaa.

Valintani oli siis kuitenkin Babyzen Yoyo+. Uskomattoman pieneen tilaan kasautuva matkaratas, jossa toki oli omat plussansa: tyylikäs ulkoasu, todella kompakti koko, jykevä ja kestävän oloinen runko, kauniita värivaihtoehtoja, kaksi taskua tavaroille alakorin lisäksi, loistava jälleenmyyntiarvo, kestävämmän oloiset pyörät. Ja se itselleni tärkein: kutakuinkin varma pääsy koneen matkustamoon.

Nyt joku viisastelee, ettei vaunuilla tee matkustamossa mitään. Tämänkin keskustelun näin jo eräällä vauvapalstalla. Ei teekään. Tietenkään. Olisikin aika huikeaa, jos vauvan saisi nukuttaa päikkäreille rattaisiin koneen käytävällä. Mutta on tosi kivaa, ettei tarvitse pelätä hajoavatko tai katoavatko rattaat ruumassa. Osa lentoyhtiöistä on todella tiukka rattaiden suhteen, eikä portille saa enää rullailla yhtä suurella varmuudella kuin aiemmin (jotkut lentoyhtiöt nostavat rattaat vasta portilta ruumaan). Eli jos toiveissa on esimerkiksi saada vauva nukkumaan vaihtolentoa odotellessa, ovat kompaktit rattaat harkinnan arvoiset. Jos matkat taittuvat lähinnä junalla tai autolla, tai jos sinusta on ihanampaa heittää vaunut ruumaan ja välttää niiden kanniskelu kentällä, on mikä tahansa näistä pienistä vaihtoehdoista varmasti yhtä hyvä. Kannattaa käydä koeajamassa ja -kasaamassa eri rattaita, tunnet kyllä suosikkisi, kun se osuu kohdalle. Itse olen testannut Yoyoja nyt kaupunkikäytössä ja ne kulkivat loistavasti ja ketterästi sateisena päivänä jopa hiekkateillä kävelylenkillä. Rattaissa on huomattavasti tasaisempi kyyti kuin olin osannut toivoa eli ymmärrän, miksi jotkut ostavat näitä ihan vain kaupunkiolosuhteisiin kakkosrattaiksi.

Rattaamme tulivat turkulaisen Ozbabyn verkkokaupasta yhdessä yössä. Suorastaan uskomaton toimitusnopeus yllätti. Eli vaikka kesän matka olisi jo ovella, ehdit silti vielä ratasostoksille!

Se, pääseekö Yoyojen kanssa todella matkustamoon asti, selviää pian. Raportoin asiasta tarkemmin tuonnempana ja taidanpa antaa samalla vinkit vauvan kanssa lentämiseen, jos nyt jotain ihmeempiä jää mieleen. Tulee nimittäin hypättyä heti syvään päätyyn. Miksi aloittaa helposta, kun voi lentää Amerikkaan. Gulp.


Kaupallinen yhteistyö: Ozbaby.fi